A continuació podreu llegir una mica mes sobre nosaltres i l'història de la nostra colla, desde cuan es van crear els nostres primers gegants (les 3 Xemeneies) fins a la creació dels gegants nous (La Rosa, l'Armand i en Quimet).
Anirem desde la propia història de la colla com a tal, fins a les històries de cadascun dels grups de figures de la nostra colla.
Els gegants són el símbol identitari d’un poble, d’una ciutat, d’un ram. Hi ha gegants pagesos, gegants reis, gegants ferrers, etc i acostumen a ser parelles. Habitualment són figures d’entre 2 metres i mig i 3 metres 80, que representen personatges rellevants del lloc d’origen, que poden ser persones reals com els gegants de la ciutat de Barclona representen el rei Jaume I el conqueridor i na Violant d’Hongria, la seva esposa, o genèrics con serien els gegants del barri de Sant Andreu, l’Andreu, un pages que cull blat i na Colometa una catalana amb un cistell de flors, i també poden ser simbòlics com les nostres 3 xemeneies, que volen ser un reflex del símbol més emblemàtic del nostre barri, les 3 xemeneies de la central tèrmica d’electricitat.
La colla de Geganters i Grallers del Poble Sec, es va crear l’any 1989 i constituïda oficialment al 1995. La idea va sorgir del grup Popul-Art , els Diables i NINE (Nens i Nenes Escoltes, agrupament del barri). Ja teniem 3 de les activitats més represntatives de la cultura catalana, només faltaven els gegants. I amb aquesta idea és va engegar el projecte de la construcció del Gegant del Poble Sec. Per fer-ho és va convocar un concurs de dissenys obert a tot el barri, en el qual hi van participar més de 60 dibuixos de professionals, escoles i veïns. Destacarem dos projectes, d’una banda 3 gegants amb forma de xemeneia amb un núvol de fum al cap d’amunt, i d’altre banda un parella de gegants: una vedette i el canutier. Ambdós projectes tenen molt d’èxit i si bé el guanyador és el d’en David Guardis de les 3 xemeneies, finalment s’optarà fer fer unes modificacions de les en resultaran els Gegants del Poble Sec: 3 gegants amb cos de xemeneia i un cap de dues cares. La humana que representa una vedette i un canutier i al darrera la mateixa que s’esbossa dins un núvol de fum i la tercera un núvol de fum amb trets humans que bufa un nuvolet. I així neixen els gegants coneguts amb el nom de “les Xemenies del Poble Sec”.
Aquest gegants van ser obra d’en.... tramoia de EL Molino, que amb fusta i fullola va construir uns cossos cilindrics, i els caps obra també dels membres de la colla es fan amb base de fusta i el volum de les cares caricaturitzades, amb porexpan i la tècnica del paper matché.
Es van batejar el 24 d’abril de 1990 amb el nom de Paral.lel, Paral.lela i Sec, en un festa multitudinària a la Plaça del Molino i els seus padrins són els gegants del Pi.
Però la seva aventura comença a Mercè de 1989, on es converteixen els gegants més fotografiats de l’època per ser diferents i alhora innovadors. Són els primers gegants de la ciutat de Barcelona que no tenen forma humana pròpiament dita, no porten vestit i a més a més són 3.
El fet diferencial d’aquest gegants, si els comparem al d’altres, és que no deixen indiferent a ningú, per bé o per mal tothom en parla de les Xemeneies del Poble Sec. I això crea un sentiment de pertinença dels poblesequins envers aquestes figures gegants amb les quals tots en sentim tant identificats. Potser no són els més macos però si els que millor poden representar l’esperit del barri.
Però no tot és positiu, la seva alçada de 4 metres 40cm, la poca visibiltat através dels forats de la fullola, la forma cilindrica i opaca que quan bufa el vent és com una vela i els problemes d’equilibri perque té el centre de gravetat massa amunt, fa que siguin uns gegants difícils de portar.
Tot i això la colla va creixent i es forma un petit grup de gralle si tabal, i es fan prop de 15 sortides l’any, d’entre les que destacaríem la trobada de gegants a Lleida, la Trobada internacional de Matadepera 1992, Poble Nou, Gràcia, Sarrià (on fan gairabé tt el recorregut tumbades a espatlles dels prtadors i acompanyats perque no passen per les banderetes penjades del carrer) i totes les cercaviles de la Mercè del 1989 fins al 1999.
En aquest 10 anys han passat 5 caps de colla: en Raul, la Montse Panadés i la Cristina Velasco, l’Oriol Borràs, de nou la Cristina Velasco, l’Elena Velasco, i altre cop la Cristina Velasco.
Totes les colles s’idenfiquen per uns gegant però també per un uniforme, en el nostre cas, una samareta negra amb una xapa-pin de fusta amb el logo de les 3 xemeneies, el logo a l’esquena, pantalons texans i faixa negra.
L’entitat va creixent i relacionant-se amb altres colles, i participa activament de les activitats de la Coordinadora de Geganters de Barcelona, entitat a la qual pertany, en tots aquells actes importants. Destacarem la pujada dels Gegants de la Ciutat a peu a Montserrat l’any 1994, on hi participen 3 portadors de la colla i 2 musics. També és sòcia de l’Agrupació de colles de geganters de Catalunya, amb prop de 400 membres, desde 1996.
El barri del Poble Sec de Barcelona és molt conegut per les tres xemeneies de l'antiga central tèrmica del barri. D'aqui prové l'aspecte d'aquestes 3 figures construïdes el 1989 per Tremoia del Molino i estrenades al Molino el 1990. Són diferents d'aspecte dels clàsics gegants: amb cos de xemeneia i cap amb cara i ulls. En Paral.lel respresenta un presentador de music-hall, la Paral.lela representa una corista del barri, i en Sec el fum que surt de la industria. Els tres gegants darrera la cara en tenen una altra representada amb fum. Xavien Muixench els hi va crear un ball que executaven per la seva festa major el juliol.
Actualment, aquests gegants han estat substituits pels nous gegants del Poble Sec: Rosa, la corista del paral.lel i el senyor Armand de Montjuic. Es tracta d'unes boniques figures representatives del barri i que sempre surten acompanyades pel gegantó Quimet, el cambrer. Les tres xemaneies havien participat a festes com la Mercè i Sta Eulàlia, i havien representat el seu barri en moltes trobades. Actualment estan exposades al Centre cultural Albareda.
En Paral.lel, na Paral.lela i en Sec, més coneguts dins el món geganter com a “les 3 xemeneies del Poble Sec”, han estat els representats durant 10 anys del nostre barri en trobades geganteres i actes festius d’arreu de Catalunya.
Enguany, el dia 21 d’abril, batejarem els nous gegants del Poble Sec, una parella de gegants que prenen el relleu a les nostres carismàtiques xemeneies.
Es tracta d’un projecte diferent a l’anterior, però amb el mateix esperit de representativitat del barri i la seva vinculació amb el music-hall del Paral.lel. Es tracta doncs de mantenir viu l’esperit del Paral.lel i com no podia ser d’una altre forma també mantenim la nostra linea diferenciadora de la resta de gegants. Com a geganters sempre hem estat conscients que els nostres gegants eren diferents, poden agradar o no, però una cosa es ben certa dels nostres gegants sempre s’en parla. Doncs ara volem continuar mantenir aquesta capacitat de
sorprendre a l’espectador, i ès per això que les figures que ara presentem mantenen viva aquesta idea innovadora.
Els gegants, com les persones, tenen un temps i un moment. Els temps canvien i els Gegants també han d’evolucionar.
Els gegants no són només ninots gegants de cartró pedra. Les figures dels gegants reflexen la història del barri, són la nostra imatge fora del barri, són part de nosaltres i nosaltres d’ells.
Els gegants formen part de la imatgeria festiva catalana, i són una tradició molt arrelada a Catalunya, qui no ha vist mai els Gegants del Ciutat o el Gegant del Pi?Qui no ha vist el dia de la Mercè passejar als gegants per la Rambla? I quin infant no ha cregut que aquelles figures gegants estaven vives i ballaven?
Aquest és el “secret” dels gegants fer somiar als més petits i fer recordar als més grans, aquell passat tant proper i tant llunyà.